Fågelmara är en tätort i Karlskrona kommun, Kristianopels socken i Blekinge län.
Fågelmara hade år 2020 377 invånare.
Fågelmara ligger beläget i nordöstra Blekinge vid E22 mellan Karlskrona och Kalmar med sex kilometer till Kristianopel och Östersjön.
I orten ligger Nordens största tillverkare av ketchup.
Orkla tillverkar här under varumärket FELIX en mängd olika såser. Hela 27 000 ton tillverkas varje år av ca 70 anställda.
Här finns också Fågelmaraskolan som är en F-6 skola med fritidshem.
På orten finns också affär och pizzeria. Här ligger också idrottsplatsen där Kristianopels GoIF har sin verksamhet.
Historia
Orten växte fram efter 1899 då järnvägen mellan Karlskrona och Torsås drogs fram (Östra Blekinge Järnväg). Vid Fågelmara kom järnvägen att korsa den gamla huvudleden genom länet just där avtagsvägen till dåvarande Kristianopels köping mynnade ut. Platsen kallades sedan gammalt Grankrogen och ligger på Bråtelycke, men stationen råkade hamna på Fogelmara gårds ägor och fick namnet därefter, länge stavat med o liksom sin namne. Ägaren till Fogelmara gård ordnade med byggnadsplan, och det avstyckade området kallades Fågelskog, där allt fler köpte tomter och byggde.
Innan järnvägens tillkomst fanns det inte mycket bebyggelse i närheten av den gamla krogen, som redan långt tidigare blivit handelsbod. Men nu blev det fart. Posten, som förut gått med hästskjuts direkt till köpingen, kom nu med tåg till Fågelmara, där den delades ut genom biljettluckan.
1901 Flyttade andelsmejeriet (som de senaste åren varit lokaliserade till stockbron utanför köpingen) till ett område intill järnvägsstationen, som herrgårdens ägare upplåtit för ändamålet. En företagsam lantbrukare och ålfiskare från Stensborg, Peter Andersson byggde en butik mitt framför stationshuset i konkurrens med gamla Grankrogen. Denna ägdes då av en köpman Andersson i östra Karsbo, men övertogs av dennes svärson Carl Johansson från Komstorp.
Denne visade sig snart vara en god affärsman, som utvidgade sin rörelse alltmer. Strax andra sidan bommarna, som bevakade korsningen av järnväg och landsväg, hade en annan Johansson anlagt ett litet svagdricksbryggeri. Han ansvarade också för ortens skjutsstation, tills Skäggeryd gård övertog sysslan.
Det stigande barnantalet i trakten gjorde att man ersatte skolan i Övre Tång med en nybyggd i Fågelmara, som blev färdig 1912, och de religiösa rörelserna Fosterlandsstiftelsen och Missionsförbundet enade sig om att bygga ett gemensamt missionshus andra sidan järnvägen mitt för stationsområdet. Så hade då det nya samhället blivit ett såväl ekonomiskt som kulturellt-andligt centrum. Det mesta var genomfört före första världskriget. Då fanns även en ångsåg och kvarn uppförd i järnvägsstationens omedelbara närhet.
Källa: Bygd i omvandling 100 år i Noblen
Fågelmara krukmakeri
Företaget grundades 1976 av Lars Larsson i Fågelmara. Krukmakeriet tillverkade hushålls och prydnadsgods i stengods. Företaget brann ner 1994 och verksamheten upphörde.
Harry Althinis konservfabrik
Orkla i Fågelmara har en historia som sträcker sig tillbaka till 1915 då Harry Althini grundar sin firma som kommer att syssla med export av ål.
1930 byggs en konservfabrik och produktionen av inläggning av höns-, kött- och fiskprodukter startade. Med tiden kom sortimentet att utökas med köttkonserver och rökta produkter. 1954 har företaget 30 anställda och Althini säljer till Helsingborgs företaget AB Reymersholm Livsmedel som påbörjar en ordentlig utbyggnad av fabriken. Samtidigt ökar antalet anställda till 150 personer. När AB Felix tar över fabriken 1964 utökas fabriken ytterligare och 1972 när Cavenham tar över Felix aktier har firman 220 anställda. Efter det har både Beijerinvest och Volvo ägt fabriken.
När fabriken blir Procordiaägd 1990 smalnas tillverkningen av allt mer och koncentrationen ligger på ketchup och såser.
Sedan 1995 ägs fabriken av det norska företaget Orkla och sysselsätter idag cirka 70 personer.